Translate

dimecres, 12 de juny del 2013

Xarel·los. Albet i Noya i Agustí Torelló Mata.


Nom: Xarel·lo Clàssic
Anyada: 2012
Celler: Albet i Noya
D.O. Penedès
Varietats: 100% Xarel·lo.
Preu a www.ordalvi.cat 5.85€


Nom: Xarel·lo, Col·lecció Terrers
Anyada: 2012
Celler: Agustí Torelló Mata
D.O. Penedès
Varietats: 100% Xarel·lo.
Preu a www.ordalvi.cat 6.60€


Des de fa ja uns quants anys cap aquí s'està lluitant des de la DO Penedès per dotar-se d'una varietat de raïm que la representi i en sigui bandera. Com bé sabeu, aquesta no és altre que la varietat Xarel·lo, una de les tres varietats clàssiques que integren el vi base cava (Xarel·lo, Macabeu i Parellada) i la que millor expressa l'autenticitat i el terrer del Penedès. Una varietat triada tant per la seva expressivitat aromàtica i gustativa en els vins joves com per la seva bona capacitat alhora d'elaborar vins blancs amb fermentació o criança en bóta.

Aquesta vegada em volgut fer una comparativa de dos Xarel·los joves pertanyens a dos cellers prou representatius del Penedès com són Agustí Torelló Mata i Albet i Noya. Els dos vins triats provenen de viticultura ecològica. El Xarel·lo Agustí Torelló Mata és un dels tres vins que composen la Col·lecció Terrers, col·lecció que es complementa amb el Subirat Parent XII i l'Aptià Macabeu. Tots tres elaborats amb varietats autòctones cultivades en aquells sòls concrets on cada una expressa millor la seva plenitud. Per part d'Albet i Noya parlem del Xarel·lo Clàssic, vi que també pertany a una sèrie constituida per tres grans vins amb un preu molt competitiu. En formen part també el Tempranillo Clàssic i el Pinot Noir Clàssic.

En tastar aquests dos vins ens adonem de seguida de com unes pràctiques diferents en la viticultura i en l'enologia i un terrer diferent poden donar vins ben diferenciats tot i que parlem d'una mateixa varietat, anyada i DO. Malgrat això, les característiques que identifiquen la varietat Xarel·lo queden ben presents en els dos casos tot i que amb matisos que els distingeixen i els donen personalitat. Quan parlem dels trets més representatius del Xarel·lo parlem d'uns vins amb color groc molt pàl·lid amb tonalitats verdoses, aromes suaus a cítrics, pomes verdes i herba fresca. En boca sons vins amb cos, sedosos i destaquen per la seva frescor i elevada acidesa.

Feta la presentació, veiem que ens aporta cadascun d'aquest vins. Comencem pel Xarel·lo, Col·lecció Terrers. Efectivament, a la copa és un vi de groc molt suau amb menisc de tonalitats verdoses-llimona. Al nas ens venen records subtils d'herba tallada, poma verda àcida i aranja. En boca manté l'equilibri amb el nas, ens retornen les mateixes sensacions amb predomini d'una acidesa refrescant que ens obliga a somriure, és lleuger i té un postgust d'intensitat curta o mitja. El Xarel·lo Clàssic presenta un color idèntic al vi jove d'Agustí Torelló, una copa al costat de l'altre no es poden distingir. Al nas, en canvi, sí que tenim diferències. En aquest cas, contrastant, ens venen més records de fruites tropicals àcides com puguin ser la pinya o el mango amb un intens aroma llaminer. En boca és expressiu, greixós i untuós, també amb una acidesa remarcable i un postgust mig-llarg. Comparativament podem dir que el vi d'Agustí Torelló és un gran representant del que esperem trobar en un Xarel·lo. En el cas del blanc d'Albet i Noya, tot i que també reuneix característiques semblants, trobem una major expressivitat en fruita i potència aromàtica que en certs moments ens poden recordar altres varietats foranes. Tant un cas com l'altre són exemples de vins molt expressius que confirment l'encert de la DO Penedès per l'aposta del Xarel·lo. Vins que mariden molt bé amb menjars suaus com ara el marisc, les ostres, el peix, plats freds i formatges suaus i semicurats. No cal dir que també són una exel·lent opció com a vi a copes per a un vespre d'estiu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada